Markismodeller

Markiser finns i olika modeller. De fyller helt enkelt olika funktioner, men ger också olika estetiska intryck. Valet av modell baseras därför till viss del på vilket behov markisen skall fylla rent praktiskt. Valet beror också till mycket stor del på hur man vill att markisen ska se ut.

Terrassmarkiser skyddar en uteplats

Alla markismodeller

Här följer en beskrivning av olika sorters modeller av markiser. Varje modell beskrivs främst utifrån funktion och utseende, så det blir lätt för dig att välja vilken modell av markis som passar dig. Modellerna kan delas in i två huvudgrupper, utifrån funktion. 

  1. Markismodeller för uteplats, balkong eller terrass
  2. Markismodeller för fönster

Markis till uteplats och terrass

När man hör ordet markis, tänker de flesta tänker i första hand på markismodeller som är ämnade för uteplatser och terrasser. Dessa används också i många fall till balkonger.

Terrassmarkis

En terrassmarkis är en modell av markis som ger skugga på en terrass. Uteplatsen får skugga, men i förlängningen brukar markisen också ge skugga till rummet innanför. Markisen sitter på en vägg eller undertak och blir därför relativt osynlig när den inte är utrullad och markisens armar är infällda.

Mer om terrassmarkiser

Pergolamarkis eller terrasstak

En pergolamarkis eller ett terrasstak är också en markismodell som ger skugga åt en uteplats eller terrass. Skillnaden mellan denna och terrassmarkisen är att den har en fastare konstruktion. Här är konstruktionen alltid på plats. Ställningen syns jämt, däremot kan man välja hur mycket utav markisväven som skall vara utvevad i konstruktionen. Denna modell av markis är mycket vanlig på caféer och restauranger.

Mer om pergolamarkiser

Sidomarkis

Sidomarkisen skuggar istället uteplatsen från sidan. På så vis ger den skydd mot både sol, vind och insyn. Denna markis fälls också in, precis som terrassmarkisen, men den behöver fästas i något, när den har rullats ut och kräver därför i viss mån en mer fast konstruktion. Ofta har man en liten stolpe, som är ordentligt fäst i marken, som man enkelt kan fästa sidomarkisen i.

fönstermarkiser skyddar fönstren från solModeller till fönster

Den andra stora kategorin med markismodeller, är kategorien med modeller av markiser som passar till fönster.

Här är målet i första hand att ge skugga inomhus och skydda mot den värme man kan få inomhus av direkt solljus. Samtidigt är olika modeller av markiser också något som i stor utsträckning kan ge ett lyft till utseendet på huset.

Fönstermarkis

En fönstermarkis är helt enkelt en rak markis, som skuggar ett fönster. På så vis skyddar man sig mot jobbigt ljus i ögonen och kan hålla nere värmen inne i huset under sommaren. Denna markismodell kan också ge lite extra färg till din fasad eller framhäva de nyanser du redan använder.

Mer om fönstermarkiser

Korgmarkis

Korgmarkisen fyller samma funktion som andra markiser av fönstermodell. Utseendet är dock speciellt. Korgmarkisen bildar en uppochnerpåvänd korg över fönstret. Vissa tycker att detta bättre kompletterar husets utseende och väljer därför denna modell av markis.

Mer om korgmarkiser

Vertikalmarkis

Vertikalmarkisen väljs vanligen inte på grund av sitt utseende, men många väljer den eftersom den är neutral. Vertikalmarkisen sitter i en kasett ovanför fönstret och täcker fönstret vertikalt vid behov. Den skyddar mot solljus, men kan också hjälpa till att behålla värmen inne i huset under natten. Denna modell kan fås i genomskinliga dukar, så man fortfarande kan se ut, även om fönstret är helt täckt.

Välkommen

Välkommen! Hos oss på Alla Markiser kan du tillgodogöra dig allt du behöver veta inför köpet av din markis. 

Alla markismodeller

Terrassmarkis

Fönstermarkis

Pergola

Korgmarkis

Nyhetsbrev

Är du nyfiken på och vill lära dig mer om markiser? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev! 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)